Home » cxclub » Harley-Davidson

Harley-Davidson

Har du också hört talas om motorcykelfabrikatet Harley-Davidson? Eller du kanske redan har stenkoll på ämnet motorcyklar och vill ha inspiration till att läsa ännu mer information? Följande artikel handlar om en av världens mest omtalade och kända motorcykelmärken.

Om Harley-Davidson

Det är inte för inte som det här motorcykelmärket har överlevt både världskrig och depression. Som de flesta känner till består namnet av grundarnas efternamn, det vill säga, William Harley och Arthur, William och Walter Davidson. Det sägs att Harley fick stå först i firmanamnet för att bröderna Davidson ville låsa Harley till firman ordentligt. Andra sätt att knyta honom till firman var genom att låta hans släkting måla loggan, den som idag är väldigt välkänd. Företaget grundades redan 1903, före första världskriget och det förblev i grundarnas ägo tills det blev uppköpt 1969.

1969 övertogs företaget av American Machine and Foundry, de drev sedan företaget vidare i ungefär ett decennium. Dock började det gå utför ganska snabbt och de kunde aldrig återhämta sig ordentligt. Slutet av den här eran i Harley-Davidsons historia började genom att tretton anställda tog över hela företaget och till slut köpte loss allt från American Machine and Foundry. Den onda spiralen som kantades av minskad försäljning fortsatte dock en bra bit efter det maktskiftet också. De blev tvungna att avskeda hälften av alla 4000 anställda.

Vändningen kom först 1984 med den nya evolutionmotorn och då började försäljning äntligen vända och öka igen. Efter ytterligare en omorganisation inom ledningen och efter mer än ett hot om konkurs vände alltså trenden. De kunde dessutom rida lite på det allmänna uppsvinget av motorcyklar som kom i mitten på 80-talet med en våg av nya entusiaster. Sedan dess har försäljningen återhämtat sig och fortsatt stiga.

Dess specialitet och kuriosa

Någon som har haft åsikter om den välkända motorcykeln är Donald Trump, USAs president. Och han är säkert inte ensam om det. Dock har märket en väldigt lokal amerikans anknytning och det vore synd om den slutade att ha det. Det mesta av monteringen sker fortfarande i två fabriker i USA. Utöver det arrangeras det utbildningar för nya mekaniker och liknande också, vilket gynnar hela motorcykelindustrin i stor utsträckning.

Något som också är väldigt speciellt för den här typen av motorcykel och som också har påverkat hela marknaden är den så kallade “V-twin” som är en specifik detalj som finns i alla Harley-Davidsons motorcyklars motorer och som något annat märke inte har. Det innebär att motorcykeln får ett karaktäristiskt ljud bland annat.