Home » cxclub » Motorcykeltävlingar

Motorcykeltävlingar

Är du intresserad av att läsa mer om motorcykeltävlingar och motorsport? Då är den här artikeln något för dig. Nedan kan du läsa mer om motorsport generellt samt dragbike, isracing och motocross.

Motorcykeltävlingar och motorsport

Att det anordnas tävlingar i motorsport, och i det här fallet främst för motorcyklar, har väl knappast undgått någon? I Sverige är det föreningen SVEMO (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet som är den främsta arrangören för tävlingar med motorcykel och/eller snöskoter som fordon. Den här formen av tävlingar har många amerikanska kopplingar. Här kan du läsa mer om motorsportens anknytning till USA.

Dragbike

Dragbike är en motorcykeltävling som sker med hjälp av ett fordon som är anpassat för dragracing. Tävlingen körs generellt på en asfalterad sträcka som är antingen en fjärdedel eller åttondel av en engelsk mil. Det vill säga, antingen 402 meter lång eller 201 meter lång. Tävlingen började genomföras under slutet av 60-talet i Sverige. Men, har förekommit på andra ställen i världen längre tillbaka i historien också. I Sverige genomförs tävlingarna ofta på flygfält, framför allt de större nationella tävlingarna.

Det finns en rad olika klasser och former av dragracing och om du vill läsa ännu mer och fördjupa dina kunskaper om ämnet så har SVEMO mycket mer information om tävlingar, regler och liknande.

Isracing

Isracing är en form av motorsport som är auktoriserad för just motorcyklar. Den här formen av tävling genomförs främst under vinter halvåret, eftersom den är beroende av is som namnet hintar om. Tävlingen går ut på att de fyra förarna som tävlar kör fyra varv per heat (lopp) och sedan tilldelas förarna poäng baserat på sin placering. Ettan får tre poäng, tvåan två poäng och trean ett poäng, samma system som i motorsporten speedway.

Tävlingen har funnits i Sverige sedan 30-talet, till en början körde de tävlande på sandade isbanor. Dock förändrades det under 40-talet när de började tävla på isbanor utan sand istället. Däremot var det då ståldubbarna introducerades så att förarna skulle kunna ta ut svängarna ordentligt ändå.

Världsmästerskapen har arrangerats sedan 1966 och utvecklades ytterligare under slutet av 70-talet till de tävlingarna i isracing vi känner igen idag. De orter som är främst med att arrangera tävlingar i isracing i Sverige är bland annat Östersund, Gävle och Örnsköldsvik.

Motocross

Motocross, även kallat MX är också en form av motorsport där deltagarna använder motorcyklar av olika slag. Loppen körs främst på kuperade banor som är gjorda av sand, grus eller jord. Dagens tävlingsbanor är mellan en till två kilometer långa och tre till fyra meter breda. I vissa fall har banorna inslag av hinder, ofta används den naturliga terrängen som hinder, men ibland sätts artificiella (tillverkade) hinder ut. Banan är ofta inhägnad för att inte förarna ska köra av dem.

Motocross körs i olika klasser beroende på vilket motorcykel föraren använder samt hur gammal föraren är. Loppen går ut på att köra 35 minuter plus två varv för vuxna på elitnivå och 20 minuter plus två varv för ungdomar på elitnivå. För att få tävla i motocross krävs det att deltagaren, tillika föraren har en licens för ändamålet. Den licensen får inte lösas förrän personen i fråga är över tolv år gammal. Det finns dock undantag, du kan gå tävla med så kallad guldhjälm innan du hunnit fylla tolv år också. Det innebär att alla under tolv måste ha en speciell licens.