Home » cxclub » Tävlingar inom motorsport

Tävlingar inom motorsport

Om du är nyfiken på vilka tävlingar du inte får missa inom världen av motorsport, eller om du bara vill ha de senaste nyheterna om vad som hänt på de senaste tävlingarna. Då kan du fortsätta läsa nedan.

Gotland Grand National

Det här är en av världens största endurotävlingar. Tävlingen gick av stapeln för bara några veckor sedan och i år var det en svensk som vann igen. Under de senaste åren har Frankrike gått segrande ur striden. Om du är intresserad av att veta mer om alla årets resultat kan du kolla in på Gotland Grand Nationals hemsida och om du vill passa på att spela på din favorit inom motorsport kan du ta en titt på länken.

Tävlingen gick av stapeln första gången 1984 och körs som namnet avslöjar på Gotland. Utöver den stora tävlingen arrangeras det en junior-variant sedan 2010, dessutom körs det en veteran-variant samma dag som juniorernas tävling. Totalt deltar runt 2000 deltagare i tävlingen. Tillsammans med Stångebroslaget och Ränneslättsloppet bildar de det som kallas för en svensk enduroklassiker.

Novemberkåsan

Novemberkåsan körs till skillnad från Gotland Grand National på olika orter i Sverige. Tävlingen hade premiär redan 1915 och har sedan dess arrangerats varje år. Den arrangeras av Svenska Motorcykelklubben varje år i november. Dock inte under första och andra världskriget samt 1967.

Tävlingen genomförs både på dagen och på natten. Deltagarna kör ett lopp på tio mil som körs en gång på dagen och två gånger på natten i mörkret. Förra året kom bara arton personer fram till mål, resten fick bryta under tävlingens gång. Vilket säger ganska mycket om tävlingens höga svårighetsgrad. I år vann samma svensk som tog hem Gotland Grand National också. Som andra kuriosa kan nämnas att tävlingen vissa år har flyttats till december istället för november. Främst på grund av väderlek och då har tävlingen kallats för Decemberkåsan istället.

Vinnaren av Novemberkåsan får ta emot en vandringspokal. När samma vinnare har vunnit tre år i rad får den personen behålla pokalen och en ny pokal måste tillverkas. Det är ganska distinkta regler kring det hela, vilket har lett till att alla som vunnit tre år i rad inte fått behålla pokalen.