Home » cxclub » Yamaha Motor Company

Yamaha Motor Company

Följande artikel handlar om Yamaha Motor Company och behandlar företagets historia, racingen och vad som är speciellt med deras motorcyklar.

Yamaha Corporation och Yamaha Motor Company

Företaget Yamaha Motor Company är grundat av Yamaha Corporation. Yamaha Corporation i sin tur är grundat av Torakusu Yamaha. Företaget grundades redan 1887 då under namnet Yamaha Organ Manufacturing Company och de tillverkade främst musikinstrument då. Något som företaget fortfarande är väldigt kända för. Hundra år efter att företaget grundades, närmare bestämt 1987 bytte de namn till det namn de delvis är kända under idag, Yamaha Corporation.

Som instrumenttillverkare är de kanske mest kända för sin fantastiska tillverkning av piano och synthar. Men, de tillverkar också gitarrer av olika slag, flera olika former av blåsinstrument samt trummor. Dock räckte det inte för företaget att enbart livnära sig på att sälja musikinstrument. Så, efter andra världskriget började de tillverka motorcyklar också.

Yamaha Motor Company

1955 såg Yamaha Motor Company dagens ljus som företag. Idag tillhör Yamaha Motor Company en av världens största motorcykeltillverkare. Vilket inte är dåligt för någon som från början startade ett företag för musikinstrument. Det var den dåvarande VD:n för Yamaha Corporation Genichi Kawakami som utvecklade den nya delen av företaget och som hittade på att de skulle börja producera motorfordon också. Numera tillverkar de både motorcyklar, mopeder, gräsklippare, bilar, snöslungor och mycket annat.

2004 var Yamaha Motor Company den ledande tillverkaren av mopeder, men numera har de delvis blivit utkonkurrerade. De har dock inte alls lämnat marknaden helt, de är bara lite mindre än de var tidigare. De inledde sin tillverkning av mopeder redan på 60-talet som ett led i sin nya satsning som tog form 1955.

Yamaha och roadracing

Eftersom företaget numera är lika kända för sin instrumenttillverkning som sin motorcykeltillverkning är det kanske inte speciellt konstigt att de också är stora och framgångsrika inom roadracing som är en form av tävling med motorcyklar. Roadracing går ut på att att hålla så hög hastighet som möjligt. Tävlingarna äger rum på asfalterade specialbyggda banor, men det har de inte alltid gjort. Förr så hölls roadracing på vilka vägar som helst, det ändrades på grund av säkerhetsskäl.

Från början kallades roadracing för TT, efter den brittiska varianten som körts och tävlats i sedan 1907. Yamaha tillverkar många motorfordon som är lämpliga för roadracing och de har till och med varit ledande tillverkar för just den här formen av tävlingar. I vissa klasser i de här tävlingarna är de högst rankade som tillverkare.